Foredrag

”Sjælens åbne landskab” –  om Selma Lagerlöf

Kristuslegender handler om Jesus, hans liv, fødsel og død, skrevet i eventyrets form, med udgangspunkt i det kristne budskab. Her beskriver Selma Lagerlöf begreber som medfølelse, barmhjertighed, forsoning, tilgivelse og nåde, og giver samtidig et indblik i let genkendelige almenmenneskelige følelser.

Selma Lagerlöf fik som den første kvinde nobelprisen i litteratur, havde en troldsplint i øjet og brugte en mundtlig fortællestil. Hun bliver som barn ramt af en lammelse i benene, men Paradisfuglen hjælper hende og på trods af en hofteskade som hun må leve med resten af livet, lærer hun at gå igen. Fuglen har ingen ben, men det behøver man heller ikke i Paradis; der kan man jo klare sig med et par vinger!

 

”Fantastiske fortællinger” -  om  Karen Blixen

Karen Blixen var en ægte storyteller. En fortællerske som hun kaldte sig. Hun tilhørte, som hun sagde, en gammel, uvirksom stamme, som havde sat sig ned blandt hæderlige, hårdtarbejdende folk i det virkelige liv og nu og da havde kunnet skabe en virkelighed der tiltalte disse.

Karen Blixen havde evnen til at tryllebinde sit publikum med sine fascinerende, magiske og eksotiske fortællinger. I selskab med hende åbner verden sig i hele sin storhed, dragende og dæmonisk, på godt og ondt.

Hun sagde ikke ”hvorfor?” Men ”hvorfor ikke!” Det fortæller om et menneske der tog skæbnen i egen hånd og hele livet satte sig op mod gældende konventioner og ønskede friheden til at være den hun var.

 

”Mit eventyrlige liv” – om H. C. Andersen

”Kom hen til os i aften, så skal De få et ungt geni at se!” sådan lød invitationen fra fru Belfour i Norgesgade.

Dr. Carl Otto var en ung lovende læge, der mente at man ved hjælp af - ’kranioskopi’ – måling af  afstanden mellem pandeben og isseben, baghoved og tinding – kunne sige det væsentligste om et menneskes sjælelige karakter. Han samlede ikke på frimærker eller autografer, men kranier. Han havde en pæn samling af trofæer; ex. Giftblanderen Peder Hansen Nissen, som dræbte sine svigerforældre med rottegift, den femdobbelte barnemorderske Ane Nielsdatter og syv mænd, der i fællesskab satte ild til et børnehjem i København.

H. C. Andersen var 14 år gammel på det tidspunkt. Han ville til scenen og være berømt.  En lang ranglet dreng med hullede støvler. Dr. Carl Otto blev ikke skuffet. Han var ikke i tvivl; her var tale om et geni!

 

”Jeg er levemand!”  - om Agnes Henningsen

Et spændende møde med en stærk personlighed, forfatter, samfundsdebattør og kvindesagsforkæmper! Omdrejningspunktet i hendes forfatterskab er forholdet mellem mand og kvinde, og var der noget hun virkelig frygtede, så var det den langvarige kærlighed og det faste forhold.

”Det eneste jeg bryder mig om, er et kort eventyr med en splintrende ny. Jeg er levemand!”

Hun forarger borgerskabet med sit frisind, og hendes skarpe kritik af konventioner og hykleriets livsbegrænsende virkning på begge køn koster hende en plads på finansloven.

 

”Storytelling” – om den mundtlige fortællekunst

”Der var engang……. Det er der endnu, så længe der lever mennesker, er eventyret ikke slut!”

De store myter, sagn og eventyr er en del af vores historie og kulturelle arv.  Vi fortæller historier, og bliver klogere på os selv og hinanden, kan skabe sammenhæng, forståelse og identitet, på tværs af grænser og kulturer. I øjeblikkets nærvær, hvor der er plads til både følelser og eftertænksomhed, skæg og ballade, visioner og håb for fremtiden.

Et foredrag om den mundtlige fortælling, historiernes betydning, deres visdom og poesi.